A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca

2015. július 08. - amier

A mai Dohány utcának először a Károly körút és a Kazinczy utca közötti szakasza alakult ki 1802-ben, Tabakmacher (Dohánykészítő) néven, mely két év múlva Seiten Landstrasse (Oldalsó Országút) névre változott. 1817-ben Tabak Gasse, 1850-től Dohány utca lett e szakasz neve. A Kazinczy utcától a Rottenbiller utcáig terjedő rész az 1820-as években jött létre Felber Gasse néven. 1850-től Fűzfa utcának hívták.

dohany_utca1.jpg

1874-ben mindkét szakasz egységesen a Dohány utca nevet kapta. Valószínűleg a Tabak- macher Gasse 211. számú házban lakó Anion Prinder tubák- és dohánykészítő mester foglalkozásáról nyerte az utca nevét, azaz a Dohánykészítő utcából rövidült le Dohány utcára. A Dohány utca kezdettől fogva jelentős közlekedési útvonal volt. Gyakran vették erre útjukat a Hatvani kaputól az ország keleti részébe tartó és onnan érkező fogatok.

  * 2000 óta bontásra került házak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr417266401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása