A mi Erzsébetvárosunk

Rottenbiller utca 15.

2016. szeptember 11. - amier

1893/94-ben Walla József, a neves törökbálinti műkő- és cementáru-gyáros számára épült 3 emeletes eklektikus lakóház. A ház díszes homlokzatán a WJ monogram utal az építte- tőre, de figyelemre méltó az eredeti kapu mögött húzódó puttófejes, oszlopos lépcsőház is. A legfelső emelet később, 1898-ban került a házra. Az 1878-ban alapított Walla-féle mozaik-, cementáru- és műkőgyár a szomszédos, 13. szám alatt működött, ebben a házban pedig az irodák kerültek elhelyezésre. 

rotten15-4.jpg

rotten15-3.jpg

Eredeti terveket nem őriz a Fővárosi Levéltár, így nem tudni ki tervezte, építette. Annyi azonban tudható, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1892 és 1895 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat. Érdekes lehet még, hogy a Magyar Háztartási Iskola Egyesület 1909-ben itt, a Rottenbiller utca 15-ben működött. Manapság kiadó irodaházként hirdetik…

***

Magyarországon több kisebb üzem mellett a századfordulót megelőző építőipari fellen- dülés hatására létrejött két jelentős méretű cementlap gyár, melyek a kor legmagasabb műszaki és művészi színvonalán működtek, és nemzetközi hírnévre tettek szert. Ezek a Walla József és Melocco Péter nevével fémjelzett üzemek a magyar ipar fellegvárának számítottak akkoriban, de egész Európában jelentős sikereket értek el. Egy korabeli újságcikkből például kiderül, hogy Walla gyára az1896-os Budapesti Világkiállításra egy teljes egészében cementből készült pavilont épített, az ott berendezett kiállításnak távoli országokból is sokan a csodájára jártak. Walla József a terazzó és a mozaik csempe gyártásban komoly hírnevet szerzett magának – ma is számos bérházban és középületben láthatunk Walla-féle padlólapokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4511694715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása