Ismét egy kép a Fortepanról; az 1915-ben készült felvételen a Dohány utca 64. szám alatti sütőház (vagy ha úgy tetszik, pékség) látható. Az épületnek hosszú a története; a telken eredetileg ugyanis egy 1851-ben Zier Keresztély építőmester, pallér számára Diescher János tervezte és építette L-alaprajzú, egyemeletes romantikus lakóház állt.
(Fotó: f ortepan/Jurányi Attila)
1870-ben Charamza Ignác pékmester megvette az ingatlant, és még ugyanebben az évben pékműhelyeket alakíttatott ki a földszinten. 1886-ban az épületet Charamza ismét kibővítette az udvar irányába, majd 1894-ben eladta sütödéjét Holndonner Ignác pék- mesternek, aki 1910-ben ismét átalakíttatta a ház lakásait és a műhelyeit, hogy sütödéje már három gőzkemencével működhessen tovább. Megjegyzendő, hogy a ház emeleti lakásában élt Ignác unokája Holndonner Friderika (1929-1997) énekesnő és férje, ifj. Asbóth Oszkár, a helikopter feltalálójának fia is.
A II. világháborúban Budapest ostroma idején (három nap kivételével) folyamatosan üzemelt a pékség. Az ostrom után az épületet ért 9 aknatalálat rombolásait helyreállítot- ták, de az államosítást már nem élte túl a sütöde, annak tulajdonjogát 1957-ben kapta meg Fővárosi Tanács VB. Élelmiszeripari Igazgatósága, akik innentől már csak morzsa- gyártóként használták az üzemet.
Az épületet 2007-ben lebontották, és ezzel véget ért egy több mint 150 éves történet. Helyére meg 2009-ben egy hétemeletes szállodát építettek…