A mi Erzsébetvárosunk

Múltidéző - Balaton étterem [7.]

2020. május 18. - amier

Miközben a „Kádár” bezárása miatt a Fortepanon keresgéltem, az alábbi, 1976-ban készült fotót találtam – nem, nem a Kádárról – hanem az Akácfa utcában egykor volt Balaton étteremről. Az Akácfa utca 12. sz. alatti négyablakos, földszintes épület a kép tanúsága szerint már akkor is rozoga volt, a szomszédos 14. sz. telek meg üresen állt, ekkorra innen régen lebontották az itteni földszintes házat.

akacfa1214r.jpg

Az étteremnek – pontosabban az éttermeknek, mert több is volt itt – helyt adó ház tör- ténete jó hosszú: 1880-tól Láncz Antalné sz. Groszky Borbála birtokolta egészen 1901-ig. Ekkor a földszintes épületet megvette özvegy Scharhaim Jánosné sz. Maloschik Karolina és kocsmát nyitott a házban. Az itt működő kocsmát vendégei férje vezetékneve után csak Sárhányónak hívták – és híresen jó kosztot és jó bort adott a vendégeinek.

1917-ben aztán a jól menő Sárhányó vezetését Raposa Margit vendéglős vette át, és azonnal 200 személyesre bővítette az étteremet, ahol ekkor már a magyar és a francia konyha remekei fogadták a vendégeket, éjjel-nappal. Az étterem igazi színfoltja lett Bu- dapestnek, gyakran keresték fel sportolók, politikusok és művészek. 1922-ben például itt alakult meg a 48-as Kisgazda, Földmíves- és Polgári Párt, de gyakran járt ide Nagyatáti Szabó István mezőgazdasági miniszter is, akit szintén a jó bor csábított erre a helyre.

akacfa1214r3.jpg

Utóbb szűknek bizonyult a vendéglő, mire Raposa Margit 1925-ben ismét jelentősen bővíttette üzletét, 500 férőhelyessé alakíttatta át; ekkor vette fel a Pesti 3 Huszár Raposa Kert nevet. Az elegánsnak számító étterem fő attrakciói a cigányzene, és a faszénpará- zson sült hal-hús- és szárnyas különlegességek voltak, de már színházi előadások és kabarék is „szerepeltek” az étlapon.

akacfa1214r1.jpg

Pesti 3 Huszár vendéglő kerthelyisége 1940 körül. A szomszédos, valószínűleg szintén 1880 körül épült 14. szám alatti házat valamikor az 1920-as évek közepén bontották le, és a telek Akácfa utca felé néző részén működött a kerthelyiség.

Az éttermet aztán 1949-ben államosították, innentől már Balaton étterem néven műkö- dött tovább. Az állandó cigányszene és a rácson sült rablóhúsok mellett színpadi műsor is várta a vendégeket, gyakran lépett fel Cserháti Zsuzsa és Hacki Tamás is.

akacfa1214r2.jpg

1983 novemberében aztán megszűnt Balaton étterem, és helyén nyílt meg az "Életet az éveknek" nyugdíjas vendéglő – majd működött egészen 1987-ig. Aztán ennek is vége lett. 2001 körül külföldi befektetők megvették az itteni három telket. (Kettő az Akácfa utcában, egy pedig az előbbiekhez kapcsolódva a Klauzál utcában). A három telek összevonásával egy L-alakú nagy telek jött létre, melyen 2006 januárjára felépült a ma itt álló 119 lakásos, hatemeletes lakóház.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6715705752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmett Brown 2020.05.19. 14:15:02

a bulinegyed előfutára :)

Archie52 2020.05.19. 20:30:36

Egy fontos dolgot nem említettél.
A nagyapám ide járt kártyázni. LOL.
Ha jóval az esti híradó előtt jött haza, akkor rossz volt a "lapjárás". Ha az esti híradóra sem jött, nem érdekelte, akkor Fortuna rá mosolygott. Emlékeim szerint, egy kicsit Fortuna felé billent a mérleg.
süti beállítások módosítása