A mi Erzsébetvárosunk

Szövetség utca 45.

2016. szeptember 14. - amier

1893-ban id. Bobula János tervezte és építette 3 emeletes eklektikus lakóház. Az építtető Benedek Béláné szül.: Bobula Mariska volt. Elegáns tagolású, téglaburkolatos homlokzat jellegzetes főpárkánnyal, romantikus vaskorlátú erkélyekkel. Homlokzata 2008-ban lett felújítva. Érdemes még megjegyezni, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) hivatalos jelentése 1893-ban a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

szovetseg45-1.jpg

szovetseg45-2.jpg

Id. Bobula János (1844-1903), szlovák származású építész, többnyire neoreneszánsz stílusban dolgozott. Meghatározó munkái, a Barcsay utcai és a Trefort utcai gimnáziumok mellett a Budapesti Építészeti Szemle szerkesztőjeként is nagy hatással volt a kor architektúrájára.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8411705699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása