A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 46.

2015. július 08. - amier

A Hungária Fürdő Rt. megbízásából 1928/29-ben Vágó László tervei alapján épült hatemeletes art déco lakóház a Dohány és a Klauzál utca (Klauzál u. 4.) sarkán. A kivitelező Székely Dezső, Katona János volt. U-alaprajzú lakóház díszes saroklizénákkal, mozgalmas tömegalakítással, vörös mészkővel borított előcsarnokkal, igényesen kialakított lépcsőházzal és függőfolyosóval.

dohany46-1.jpg

A bejárata a Dohány utca középtengelyéből nyílik, két oldalán négy-négy üzlettel, míg a Klauzál utca felől öt üzlet sorakozik. Az épület Klauzál utcai homlokzata – az egyik középső és az utolsó hiányzó tengelyeket leszámítva – teljesen megegyezik a Dohány utcaiéval.

dohany46-4.jpg

dohany46-3.jpg

A saroktelekre legkorábban 1863-ban Hasenfeld Ármin kereskedő építtetett Szumrák Pál és Incze György építőmesterekkel egy földszintes házat, ezt 1868-ban Hild Károly előbb egyemeletesre, majd kétemeletesre átépítette az akkori tulajdonos, Hübner Ferdinánd építész, építési vállalkozó kívánságára. A Hübner-bérházat 1926-ban adta el örököse, Hübner Jenő a Hungária Fürdő Rt.-nek, akik azt szinte azonnal lebontották.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr877611176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása