A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 2/4. - Hősök Temploma

2015. április 14. - amier

A templom főhomlokzatától balra eső klasszicista stílusú, kétemeletes házat 1907-ben szerezte meg telekcsere útján a hitközség. (Ebben a házban látta meg a napvilágot Herzl Tivadar, a zsidó állam megálmodója.) Ezt az épületet 1929-ben bontották le, helyén 1931-ben avatták fel a Vágó László és Faragó Ferenc tervezte árkádsort és a Hősök Templomát, amely egyúttal az I. világháborúban elhunyt 10 ezer zsidó származású embernek állít emléket.

dohany2_4-3.jpg

dohany2_2a.jpg

A négyzetes alaprajzú, kupolás épület külső díszítőelemei keleti hatást mutatnak, a fehér falakat Dávid-csillag alakban, arany betűkkel írt bibliaidézetek gazdagítják. A két oldalfalon szintén hatágú csillag mintájú ráccsal díszített, magas, íves ablak látható. A kupola közepén színes üvegablak ad fényt.

dohany2_4-4.jpg

Ezek között a falak között működik az 1916-ban alapított Zsidó Múzeum is, amely1932-ben került ide a Dohány utcai zsinagógához toldott, annak stílusa szerint tervezett épületbe. A II. világháborút a gyűjtemény a Nemzeti Múzeum pincéjében vészelte át, majd 1947-ben újra megnyílt. Állandó kiállításán azóta is bemutatják a zsidóság aranybullájának, a IV. Béla által 1251-ben adományozott kiváltságlevélnek a másolatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr577368620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása