A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 92.

2015. május 09. - amier

1896-ban Kalmár Ernő megrendelésére épült 3 emeletes eklektikus lakóház, tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. A homlokzat szimmetrikus a kapu tengelyére, a földszinten több nagyobb üzletportál található, mindegyik íves záródású.

dohany92-1.jpg

Az első és második emeletek között osztópárkány nincs, ezek együtt érvényesülnek, díszítettségük alapján is ide került a fő hangsúly az épületen. Az első emeleti ablakokat profilozott lemezen nyugvó oszlopszékes, dór jellegű pilaszterek fogják közre, felettük címerdísz és szemöldökpárkányzat.

dohany92-2.jpg

A második emelet hasonló, de kissé visszafogottabb díszítésű. A legfelső szinten a díszítmények leegyszerűsödnek jelzés értékű nyíláskeretezésre. A ház egykori, eredeti kapuját – csakúgy, mint a környék több házánál – valamikor a ’70-as években lecserélték. A kapu felett díszes, „hasas” korláttal ellátott erkély látható.

1917-ben a földszint 2-ben lakott Maracsek Jozefina (1880-1953) szlovák egyházi írónő, publicista, szerkesztő, majd innen 1920 körül Pozsonyba települt. Emléktáblája az Almássy utca 6. szám alatti lakóház falán látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr297444568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincze Miklós [grofjardanhazy] · http://24.hu/author/vinczem/ 2020.11.18. 00:27:35

"A magánépitési bizottság legújabban a következő építő engedélyeket adta ki: Kalmár Ernőnek VH. kerület Dohány-utca 4554. helyrajzi számú háromemeletes házra." (Pesti Napló, 1895. május 8.)

Úgyhogy az építés már 1895-ben megkezdődött, de az átadás 1896 eleje lehetett, ugyanis áprilisban már árverést tartottak benne.
süti beállítások módosítása