A mi Erzsébetvárosunk

Almássy utca 6.

2015. április 02. - amier

Cristofoli Vincze cementáru- és burkolómozaik-gyáros* és neje megrendelésére 1892-ben épült eklektikus lakóház, tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Téglaberakásos homlokzat, a kapubejáró felett míves, „hasas” korláttal ellátott erkély látható. Azt még érdemes megjegyezni, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1892/94 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

almassy6-1.jpg

A ház falán – a bejárattól balra – márványtábla található, mely az egykor itt lakó Maracsek Jozsefin szlovák egyházi írónőnek állít emléket a következő szöveggel: "Ebben a házban élt és alkotott 1914 és 1917 között Maracsek Jozefina (1880-1953) szlovák egyházi írónő, publicista, szerkesztő. Szlovák Kisebbségi Önkormányzat 2000."

almassy6-2.jpg

*A burkolómozaikkészítést, az 1870-es években néhány olasz eredetű család – Depóid, Oboriko, Melocco, Cristofoli – tartotta kezében Magyarországon. Közülük a Depóid, Cristofoli és Melocco cégek jó két évtizeden keresztül egyeduralkodók maradtak a piacon, befolyásukat csak az olcsó cementgyártásra épülő műkőlapburkolatok elterjedése, és az erre szakosodó Walla József-féle vállalkozás sikere szorította vissza az 1890-es években. Wallával csak a termékeit cementalapanyagú gyártmányokkal bővíteni tudó Cristofoli Vince tartott lépést. A két világháború között már a Cristofoli Vince cég mellett főleg Walla József és Marossi F. Lajos kínáltak jó minőségű műkő elemeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr887266653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása