A mi Erzsébetvárosunk

Bonthatják a Dohány utcai házat [275.]

Dohány utca 31.

2022. október 26. - amier

 Lebontják a finnugor nyelvrokonságot megállapító Budenz József házát. (Index

Az Index minapi híre szerint lebontják hosszú ideje üresen álló Dohány utca 31. sz. alatti egyemeletes házat. Pontosabban a két utcára néző – Rákóczi út 34. és Dohány utca – ház ma már igen rossz állapotú – Dohány utcai részét. Az erről szóló határozatot október 10-én adta ki a fővárosi kormányhivatal.

dohany31-1.jpg

dohany31-2.jpg

Az önálló házszámmal rendelkező szárny 1874/75-ben együtt épült az Ámon József tervezte Rákóczi úti résszel Korompay Alajos nyergesmester megrendelésére. A hatalmas udvarral rendelkező ingatlan Dohány utcai bejárata felett – alig olvashatóan ugyan – de még ma is látszik a Korompay felirat.

dohany31-3.jpg

Az 1874-es engedélyezési terveket németül feliratozta a készítőjük, a Tabak Gasse és a Kerepescher Strasse (akkor még Kerepesi, ma Rákóczi út) által határolt telekre Herr Alois Korompay részére rajzolt lakóházat az építész.

Szó se róla, már nagyon rég megérett a bontásra. Csak nagyon nem mindegy, hogy mi épül a helyére.

BBP

*

Az I. világháború kitörésétől a II. világháború végéig az épületet a Magyarországi Élelmezési Munkások Szövetsége használta a Dohány utcai Női Kalapos Szakirányú Községi Leány Iparostanonc Iskolával egyetemben. Egy önkormányzati rendelet 1973-ban tette lehetővé, hogy a ház ismételten egészségügyi állomás legyen, ekkor lett tüdőszűrő állomás az ingatlanban. Omlásveszélyre hivatkozva 1995-ben bontotta le az önkormányzat az udvari épületrészt, ekkor ürítették ki az épületet. (via Index)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr317963678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincze Miklós [grofjardanhazy] · http://24.hu/author/vinczem/ 2022.11.08. 11:29:18

A helyére kerülő házról néhány napja írtam, sőt, a tervekre is linkeltem, azokat ugyanis szerzői jogi korlátok, illetve a befektetőtől való publikálási engedély hiánya miatt nem tehettem közzé.

De két kattintásnyira a cikktől látszik.

Vincze Miklós [grofjardanhazy] · http://24.hu/author/vinczem/ 2022.11.08. 22:42:58

@amier: És a ház _nem kapott_ bontási engedélyt, ellentétben az Index állításával.
süti beállítások módosítása