A mi Erzsébetvárosunk

Kultúrnegyed, aha [240.]

Gagyi fényekkel villogó sarokház, igényes vendégeknek.

2022. július 04. - amier

Több színben villogó tetriszkocka épül a Blaha Lujza tér mellé. (Index

Még 2019 őszén írtuk, hogy a Dohány és a Klauzál utca sarkán lévő telken* – a jókora fák villámgyors kivágása után – építkezni kezdtek. Mert itt is épült valami. Nem, nem lakó- ház, nem pihenőpark padokkal, visszaültetett fákkal, nem: egy hostel építését kezdték el – mindannyiunk legnagyobb örömére. (Megj.: miközben a környéken már amúgy is 20 méterenként, majdnem minden kocsma mellett van egy…)

A francia Accor szállodatröszt beruházása – kisebb szünet után – mostanra jutott el odáig, hogy elkészült az épület alapja és a kétszintes mélygarázs, jelenleg a földszinti födémet építik.

dohany35-2022-1.jpg

De az Index jóvoltából van látványtervünk is az épülő 78 szobás, összesen 410 ágyas hostelről, lehet megcsodálni meg álmélkodni, hogy ezt hogy engedélyezték így:

dohany35_lat.jpg

A hatemeletes épület lényegében a szocializmusban gombamódra felépült panelházak kistestvére lesz. (…) egy sűrűn beépített lakóövezet- ben fogja citromsárga, narancssárga, vörös és párizsi kék színekben kiégetni a szemközti bérházak lakóinak retináját. (…)

A körülbelül egy perc alatt felskiccelt sarokház másik bűne, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a szomszédos házak tagozati felosz- tását. A hostelnek csak a 21,50 méter magasságban meghúzott koronázó- párkánya fog úgy-ahogy illeszkedni a Dohány utca 37. szám alatti Frank-bérház ereszszintjéhez. A fentiek tükrében az épület nemcsak hogy nem fog beleilleni a környezetébe, hanem teljes egészében negligálja is a tör- ténelmi utcaképet. Számomra érthetetlen, hogy a Főépítészi és Műszaki Iroda miért nem kért korábban módosításokat és miért adott 2019-ben kivitelezési engedélyt a beruházásra, amely várhatóan szeptember 30-án lesz szerkezetkész. (via Index)

A szomszédok felkészülhetnek a hangos külföldi fiatalokra, és a gagyi fényekkel villogó sarokház éjjel-nappali látványára. És még egyszer, érthetően: nem az a baj, hogy turisták jönnek Budapestre, Erzsébetvárosba. Hanem az, hogy nagyrészük azért jön ide, mert otthon, a saját országukban nem engedhetik meg maguknak azt a minden határt átlépő, ordenáré „bulizást”, amit nálunk minden további nélkül megtehetnek – s meg is tesznek.

És aminek összes járulékát azoknak kell elviselniük, akik még nem menekültek el, hanem itt próbálnak meg élni és lakni. Még. Valahogy.

*2012 nyarán – az akkor még meglévő fák alatt – itt is egy romkocsma nyílt, Alcatraz néven – ez 2018-ban zárt be. Aztán jött az építkezés. És tudom, a telkére – amit ugye megvett – mindenki azt épít, amit akar, de akkor is…

dohany35-2015.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4717875089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása