A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 30/B

2015. június 24. - amier

Faragó Sándor tervei alapján 1940-ben épült részben öt, részben pedig négyemeletes modern stílusú társasház. Az építtető, megrendelő Solti Györgyné nagyvállalkozó volt, a kivitelező Pintér Oszkár (statika: Gellért Sándor).

dohany30b-1.jpg

A ház előtt a járdán egy botlatókő (stolperstein) látható Schmidek László (1907-1942) emlékére, egykori lakhelye bejárata előtt. A botlatóköveket Gunter Demnig német szobrászművésznek a nácizmus áldozatai előtt tisztelgő akciósorozata keretén belül helyezték el itt.

dohany30b-3.jpg

Kölber Károly nyergesmester, önkormányzati képviselő 1870-ben építetett emeletet a Nagykereszt (ma Kazinczy) utca és a Dohány utca kereszteződésében hosszan elnyúló földszintes műhelyére. A terveket Frey Lajos és Kauser Lipót készítették el. Mivel Kölber Fülöp a kocsi- és hintógyárát 1873-ban átköltöztette a józsefvárosi Salétrom utca 4-5. szám alá, a telken már csak a famegmunkálást folytatták tovább. A gyáregység nagyobbik részét innentől kezdve garázsnak használta Pöltner Rudolf bérkocsi-tulajdonos, míg az utca felöli részen lakások voltak. Végül a Főváros 1926-ban három telekre osztotta fel a korábbi Kölber kocsigyár területét, hogy azokat egyenként eladhassa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr217368852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása