A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 48.

2016. szeptember 08. - amier

1893/94-ben gróf Diodati Gábor megbízásából Schweiger Gyula tervei szerint épült 3 emeletes eklektikus lakóház a Klauzál utca (Klauzál u. 5.) sarkán. A kivitelező Mészáros János és Gerstenberger Emil cége volt. Különleges tömegalakítású homlokzatok, gazdagon tagolt és díszített ablakok. Megjegyzendő, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1893-ban kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

dohany48-1.jpg

dohany48-2.jpg

A telken legkorábban Molnár Sámuel kereskedő építtetett egy kerti lakot 1865-ben Lohr János terve szerint, amelyet 1866-ben kerítettek körbe egy földszintes lakóházzal. Ez utóbbi ingatlant először 1867-ben Gottgeb Antal tervei szerint, majd 1870-ben Pán József elképzelése alapján alakítatta át saját használatára Retter Oszvald vendéglős. A házat 1884-ben örökölte meg fia, Retter Gyula építész, önkormányzati képviselő, aki 1893-ban adta el örökségét a Genfben és Párizsban élő gróf Diodati Gábor svájci építésznek. Diodati 1893-ban lebontatta a saroktelken álló földszintes házat, hogy helyére a ma is itt álló bérházat felépíttethesse.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9211687983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása