A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 1/B

2016. október 12. - amier

1938-ban Falus Ferenc tervei alapján épült hatemeletes modern lakóház. Az építtető az Árkád Építő Rt. volt, a statikus Kolozs György. Az egymás mellett álló két társasház egyemeletes, ámde neves elődjét báró Huszár Károly országgyűlési képviselő építtette fel 1846/47-ben Kasselik Ferenc terve alapján. 

dohany1b-1.jpg

Huszár 1862-ben átalakíttatta, illetve modernizáltatta tulajdonát Diescher Antal terve szerint. Az ingatlant 1890-ben vette meg Jung Henrik, majd az egykori Huszár-házat 1911-ben lebontották. Az így megüresedett telket háromfelé osztva egyenként értékesítették. A Dohány utca 1/B szám alatti telket az Árkád Építő Rt. vette meg. Ugyancsak a Huszár-ház helyén – a Károly körút sarkán – épült fel 1911/12-ben a szecessziós Viktória-ház.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2011799309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása