A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 61.

2015. április 24. - amier

A Jankovics Péter kereskedő és neje megrendelésére 1890 körül épült, Hársfa utca (Hársfa u. 14.) sarkán álló díszes homlokzatú háromemeletes eklektikus lakóházról nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, így nem tudni ki tervezte, építette és hogy pontosan mikor. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1892 és 1894 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

dohany61-1.jpg

Míves alakítású, oldaltengelyben nyíló kovácsoltvas kapu, a Dohány utcai, pilaszterekkel tagolt homlokzaton füzér- és angyalfej-díszítés, közepén szintén igen díszes kőerkély. A Hársfa utca felé néző homlokzat piros dísztégla borítású, az első emeleti ablakok felett és alatt fej-, medalion- és frízdíszítés látható.

dohany61-2.jpg

dohany61-3a.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr447393626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása