A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 82.

2015. július 08. - amier

A Hársfa-, a Dohány- és az Almássy utca sarkán álló kétemeletes eklektikus lakóházat 1896-ban Herzog Manó cipőkereskedő építtette Wellisch Sándor és Gyula tervei szerint. Két tervsorozat készült, az eredeti és a módosított. A két sorozat hasonló rendszerben és épülettömegben lényegtelen alaprajzi módosításokat tartalmaz. A terveken a vállalkozó cég mellett Wellisch Sándor és Gyula névaláírása szerepel.

dohany82-1.jpg

A Wellisch-család a XIX. században jelentős fakereskedőből alakult át építési vállalkozóvá. A Wellisch Sándor és Gyula-féle cég 1890 és 1910 között a legnagyobb pesti építési vállalkozó cégek egyike, többnyire saját tervezésben dolgoztak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr187611440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király Zoli 2022.03.03. 12:08:33

Csodálatos épület! De az aljában működő csaló céget (PREVENT), akik nyúgdíjasok lehúzására specializálódtak, már jó lenne, ha valahogy ki tudnák rakni. Sajtó is írt róluk rengeteget. Nem tudom, hogy mi kellhet ahhoz, hogy ilyen ne létezzen, pláne ilyen nyilvánvalóan.
süti beállítások módosítása