A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 42/44. - Hotel Zara

2017. április 21. - amier

A Nyár, Klauzál és Dohány utcák által határolt területen 1826-ban nyílt meg az itt talált hideg vizű, vasas gyógyvízre alapozott fürdő. Sok átépítés és tulajdonosváltás után 1908-ban hét házhelyet elfoglaló területen épült fel. Az 1920-as évektől a fürdő megszűnt, helyén szálloda és különféle szórakozóhelyek váltották egymást. 1970-ben a szálloda is megszűnt, majd az épületet földig rombolták.

dohany4042-1.jpg

dohany4042-2.jpg

Végül hosszas hányattatás után 2010 nyarán itt nyitotta meg kapuit a Continental Zara Hotel, mely az egykori fürdő és szálloda helyén épült fel. Tőle balra kapott helyett a Zara név inverzeként ARAZ-ra keresztelt étterem.

dohany4042-4.jpg

De nézzük részletesebben a történetet: a Hungária Fürdő története – mint már szó volt róla – egészen az 1820-as évekig nyúlik vissza, amikor kútásás közben ásványi sókban gazdag hideg vízre bukkantak. A helyiek 1840 óta emlegették Hungária Fürdőként ezt a területet. Az idők során folyamatosan fejlesztették és átépítették a vendég- és fürdőszo- bákkal, pihenőkerttel rendelkező épületet. Gyorsan a kerület fürdőkomplexumává vált, a Nyár utca felől nyílt a kőfürdő, a hatvan kád- és a négy gőzfürdő, a Klauzál utca felől pedig a gyógyvizes népfürdő várta a vendégeket, ezerötszáz kabinnal és persze büfével.

Az 1900-as évek elején aztán rendkívüli és nagyszabású változtatásokat hajtottak végre; Ágoston Emil tervei alapján kialakították a szecessziós stílusú épületet, amelyben a korábban megszokott fürdőhelyiségek mellett egy úszóversenyek lebonyolítására is alkalmas, oszlopos úszócsarnok is helyet kapott. Az 50 méteres uszoda üvegkupolája mechanikusan mozgatható volt, amelyet szép idő esetén széttoltak, hogy a vendégek a szabad ég alatt fürdőzhessenek.

dohany4042r-3.jpg

Az 1920-as években a Nyár utcai szárnyban megnyitották a Continental Szállót, a Klauzál utcai szárny helyére pedig egy art deco épületet húztak fel. A fürdő tulajdonosváltása, és a lakásokban beépítésre kerülő fürdőszobák elterjedésének köszönhetően a Hungária ezt követően már nem fogadta többé a vendégeket, véget ért népfürdő státusza. Így a szecessziós épületrészben Kamara Mozgó néven filmszínházat hoztak létre, majd több társulat váltotta egymást. A Bányász Színház, a Fővárosi Nagy Varieté, majd a Tarka Színpad szórakoztatta a közönséget, egészen 1963-ig.

dohany4042r-1.jpg

1970. január 1-én aztán a Continental Szálló is megszűnt, bezárta kapuit. Ezt követően végleg bekövetkezett a romlás, a korábban fővárosi védettség alatt álló épületet földig rombolták, helyén fizetőparkoló nyílt. Ezzel szabaddá váltak a szomszédos Hungária fürdő falai is, amely az 1980-as évekre életveszélyessé vált. A fürdő belső terét díszítő csempéket és majolikákat széthordták, az üvegkupola megsemmisült. 1996-ban ugyan volt egy próbálkozás egy 210 szobás termálvizes szálloda építésére, de a terv nem valósult meg, és életveszélyes állapotok között hagyta a helyszínt.

dohany4042-3.jpg

2005-ben műemlékké nyilvánították az épületet, majd a Zeina Hotel Szolgáltató Kft. vásárolta meg a területet, ide tervezve a második fővárosi Zara Hotelt. A munkálatokat Hegedűs Péter (vezető tervező), Vékony Péter (helyreállítás) és Bor Ferenc (restaurátori munkák) irányítása alatt végezték. Az alapkőletételtől számítva 15 hónapon keresztül zajlottak a munkálatok, a főépület visszanyerte eredeti üvegkupoláját, oszlopcsarnokát, réz forgókapuját és homlokzatát a Zsolnay csempékből készült felirattal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7612442167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása