A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 76.

2017. április 21. - amier

1898-ban Márkus Géza tervei alapján épült kétemeletes egyleti székház, melyet a Hírlapírói Otthon Kör építtetett. Az írók, hírlapírók Otthon köre 1891-ben alakult, ekkor még nem volt önálló otthona. Amint a New-York palota felépült, ott béreltek helyiséget. Ám hamarosan az is kicsinek bizonyult, szükségessé vált egy saját otthon megteremtése. A kör elnöke, Rákosi Jenő felkarolta az ügyet és mindent megtett megvalósulása érdekében.

dohany76-1.jpg

A fiatal műépítész gárda egyik legtehetségesebb tagját, Márkus Gézát bízták meg az Otthon házának megtervezésével. Márkus fél évig dolgozott az Otthon házának kialakítási és épí- tési tervein. Amikor megnyílt az új nagyterem, művészi hatása lenyűgözte a kör tagjait. Az Otthonba belépve már a kapualj előtere is vonzó volt. Magyar stílusú padok a kényelemről, az ugyanilyen stílű újságtartók pedig a színlapok és hirdetések böngészését tették lehetővé. A földszinten ruhatár, könyvtár, írószoba, játszó- és biliárdterem várta az írókat.

Ma az Országos Cigány Önkormányzat működik az épületben. Falán emléktábla látható. Szövege: "A roma holocaust 60. évfordulója alkalmából a tragikusan elhunyt áldozatok emlékére tisztelettel, alázattal állította 2004. július 31-én az országos cigány önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma”

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7312442187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása