A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 28.

2015. május 19. - amier

A Dohány utca és a Kazinczy utca sarkán (Kazinczy u. 4.) álló historizáló, háromemeletes lakóház 1872-ben épült Deutsch Antal megrendelésére, Pán József és Hanisch Antal tervei alapján. Az épületen a továbbiakban csak kisebb átalakítások történtek: 1878-ban kelt kérvénye szerint Kurlander József építtetett raktárt Schirmbrand Antallal, 1879-ben pedig Deutsch Antal végeztet az épületen kisebb átalakításokat ismeretlen építészekkel.

dohany28-1.jpg

Az épület a II. világháború előtt a Dános testvérek tulajdonában volt. Maga a ház sok értékes részlettel bír, a különleges, törtvonalú, zárt sarokerkély, a Dohány utcai oroszlánfej-díszes kapubejárat fölött a két antik görög szobor, a tágas, lodzsás udvar, a falpilléres kapualj és a két öntöttvas korláttal kísért négyzetes lépcsőház mind-mind kivételessé teszi. 2005 óta műemlék.

dohany28-4.jpg

dohany28-2.jpg

dohany28-3.jpg

A kaputól jobbra a ház falán Mikszáth Kálmán 2006-ban felavatott emléktáblája látható, aki 1886 novemberétől 1890 novemberéig ebben a házban lakott családjával.

***

A telek egy 1810-es térképen már mai formájában látható, rajta a Dohány utcai oldalon az akkori Nagykereszt utcára rövid szárnnyal beforduló L-alakú épület, valamint a telek mélyén a Dohány utcai főhomlokzattal párhuzamosan egy másik épület állt. Halácsy Sándor 1873-ban kiadott, néhány évvel korábbi állapotokat mutató térképén a 1810-es térképen jelölt két épület a bal oldalon egy újabb szárnnyal van összekötve, a Nagykereszt utcai szárny az udvar felé meghosszabbított, az udvar közepén pedig egy újabb építmény áll. A Halácsy-féle térképen az épület kapuja a mai épületével megegyező helyen van, így nem zárható ki, hogy a korábbi épületek részeit felhasználták a ma álló lakóház építésekor.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr497474520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása