A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 22/24. - Árkád-bazár

2015. május 11. - amier

A Dohány utca 22. és a Síp utca 3. alatti sarokházban volt a régi Árkád bazár, majd az "Egressy" és a "METRO Klub". A ház Vágó László és József tervei szerint a főváros legszebb játékáruházaként épült meg 1908-1909 között. A szecessziós épületet fehér márványlapokkal burkolták, homlokzatán a gyermekek képzeletvilágának kedvenc játékai, állatfigurái úgy sorakoznak. A jelenetsor alakjai színes, Zsolnay kerámiából készültek.

dohany2224-5.jpg

dohany2224-4.jpg

A földszinten és a félemeleten az áruház helyiségeit alakították ki, amelynek főbejárata a pillérekkel kiképzett sarokrészen nyílt, de az udvar nagy részét is elfoglalta vasszerkezetű üvegkupolájával.

dohany2224-2.jpg

dohany2224-3.jpg

Az áruház Késmárky és Illés játékkereskedő társulás megbízása alapján épült fel. Jó kereskedői érzékkel bérházat is építtettek áruházukhoz, hogy a befolyó lakbérekből fedezhessék fenntartási költségeiket. A lakásokat az emeleteken alakították ki, a hozzájuk vezető bejárat és lépcső a Dohány utcából nyílik.

dohany2224-1.jpg

Ha az épületbe bemegyünk, még most is felfedezhetjük az eredeti játékmotívumokat a bejárati kapu rézdomborításán és a kapualj falán is. A függőfolyosó kovácsoltvas korlátján állatfigurák és az Árkád Bazár stilizált monogramja, az AB jelenik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr767449318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása