A mi Erzsébetvárosunk

Király utca

2015. június 17. - amier

A Király utca az 1740-es években kapta első nevét, a Mittermayerische Gassét. Akkor ez a név a mai Jókai (akkor Gyár) utcáig volt érvényes, onnan a Lövölde térig terjedő utca szakaszt pedig Lerchenfeld Gassénak, azaz Pacsirtamező utcának hívták. Az ezt követő Englische Gasse, vagyis Angol utca neve 1786 körüli időre tehető.

kiraly_utca2.jpg

Az utca névadója az Országút sarkán állt, Angol királyhoz cégérezett fogadó volt. Később félreértésből Engelische König Gassénak, azaz Angyali Király utcának nevezték el. 1810-ben a tévedést korrigálták, és az utca neve Englische König Gasse, vagyis Angol Király utca lett. 1820-tól Drei Könige Gasse, Három Király az utca neve egészen 1874-ig. Ekkor elhagyták a számnevet, és magyarosították az utcaneveket, s így nyerte el a Király utca nevet. 1950-ben lecserélték a névtáblát, és Majakovszkij szovjet-orosz költő neve került rá. 1990-ben visszakapta előző nevét, a Király utcát.

kiraly_utca3.jpg

A Király utca a kiegyezést követően Pest legnépesebb utcája lett 7596 lakosával. A hosszú, de szűk, a Városligetbe kivezető Király utcán az akkori Pesten ismeretlen mértéket öltött a forgalom és az abból adódó közlekedési káosz. Két megoldást vetettek fel a forgalom eny- hítésére: a Király utca kiszélesítését, vagy ezen utcával párhuzamosan egy új közlekedési főút létesítését. Ez utóbbi valósult meg a mai Andrássy (Sugár) út kiépítésével.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr17308454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása