A mi Erzsébetvárosunk

Király utca 31.

2015. április 16. - amier

A feltűnően keskeny parcellára Gyurkóczy Ferenc megrendelésére 1912-ben Székely Marcell terve szerint épült – eredetileg ötemeletes – premodern bérház. Brandstätter Jakab és neje kívánságára 1929-ben építtették rá a hatodik emeletet Berger Dezső tervei alapján, ekkor alakították ki az elegáns tagolású, téglaburkolatos homlokzatot, amelyet tömör kőmellvéddel díszített erkélyekkel tagoltak fel.

kiraly31-1.jpg

Korábban a telken előbb egy 1814-ben Kasselik Fidél építette emeletes ház állt, ezt 1842-ben Müller József könyvkereskedő megrendelésére Hild József nemcsak átépítette (akkori cím: Königsgasse 1024), hanem kétemeletessé is kibővítette. Az ingatlant 1899-ben vásárolta meg Gyurkóczy Ferenc építési vállalkozó, hogy a ház bontása után felépíttethesse ide új bérház.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr447374186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása