A mi Erzsébetvárosunk

Király utca 9.

2015. április 03. - amier

A telket 1807-ben vásárolta meg Jakabbfy Miklós táblabíró, hogy Brein Fülöp terve alapján itt építhesse fel kétemeletes, timpanonban csúcsosodó copf stílusú palotáját. Az 1810-ben átadott városi palotát 1863-ban Jakabfy György bérházzá alakíttatta át, illetve engedélyezi, hogy a ház aljában kinyisson a „Három Rózsa” cégérű söröző, ami miatt az épületet sokáig csak Három Rózsa-házként ismerték a pestiek.

kiraly9-1.jpg

kiraly9-2.jpg

1909-ben a ház tulajdonjoga Weiszenfeld Jakab kereskedőé lett, a Három Rózsa helyén ekkor nyitotta meg kapuit a Fekete Macska nevű mulató. A hajnalig nyitva tartó intézmény hamar hírhedté vált Budapesten, főleg hogy a színpad mögött egy bordélyház is működött. A kuplerájt 1918-ban záratta be a hatóság.

kiraly9-3.jpg

Pest egyetlen megmaradt copf stílusú házát 1953-ban újították fel Horler Miklós terve alapján. És akkor a két Breinről is, mert bizony ketten voltak: az ismertebb, Fülöp, akinek művészete a barokk végső kicsengésével teljes, és a fiatalabbik, Brein Ignác, akiről csak kevesen tudják, hogy sok minden egyében kívül a Deák téri »Két törökhöz« címzett ház homlokzata is az ő műve.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr197337752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása