A mi Erzsébetvárosunk

Király utca 29.

2015. április 22. - amier

A korábbi házat elbontva 1831-ben építette fel a telekre emeletes bérházát Puphka János vendéglős, a szomszédos házban működő „Zur Stadt Pest” fogadó bérlője. Mivel a Kasselik Ferenc építette ház az 1838-as pesti árvízben súlyosan megrongálódott, Hohlfeld Ignác kereskedő 1843-ban Hild Józseffel teljesen átépíttette és kétemeletesre bővíttette.

kiraly29-1.jpg

kiraly29-3.jpg

kiraly29-2.jpg

Az épület udvarán 1863-ban alakították ki Arnstein Mór cinkográf műtermét, amelyet 1871-ben modernizáltak Schusbeck Pál terve alapján. Ezt követően a házat Wohl József kívánságára egy földszintes udvari lakóépülettel bővítették ki, Heinrich Károly terve szerint. Szintén Wohl megrendelésére készült el 1903-ban a ház eklektikus erkélye (ami ma már csak romjaiban látható).

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr217389670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása