A mi Erzsébetvárosunk

Király utca 77.

2016. február 25. - amier

1893-ban Svadló Ferenc lakatosmester megrendelésére Illés Gyula terve szerint épült 3 emeletes eklektikus bérház a Király utca és a Csengery utca (Csengery u. 27.) sarkán. A most itt álló ház helyén korábban – és a szomszédos Csengery utcai telken – egy Schöfft Károly megrendelésére 1864-ben Wieser Gyula építette ház és fényképészműterem állt. Ennek lebontása után 1871-ben Pucher József épített ide egy kétemeletes lakóházat.

kiraly77-1.jpg

kiraly77-3.jpg

Ezen a helyen egyébként 1901-ben nyílt meg a Tátra kávéház, s az ebben működő Tátra mulatót nevezi át tulajdonosa később Trocaderóra. A helyiséget 1910-től fogva Nemzetközi Kabaréra keresztelik, mert német és magyar nyelven játszanak műsorokat. Trocadero Kabaré névre visszakeresztelve 1921-től kezdve alig egy évadon át szórakoztatja a nagyérdeműt a Harmath Imre művészeti vezetése alatt álló intézmény. A hely valahogy el lehetett átkozva, mert ugyanitt 1925-től fogva kialakított Európa Nagykávéház is csupán két esztendőt működik megszűnéséig.

kiraly77-4.jpg

kiraly77-2.jpg

Visszatérve a Tátra Mulatóhoz: gazdájának, Grüner Jakabnak többször meggyűlt a baja a diáksággal. A vendéglátóhely kiváló, tizenkét tagú női karral rendelkezett, akik a legválto- zatosabb tartalmú nótákat adtak elő. Természetesen itt is németül folyt a szó, ami erősen zavarta a diákságot. A tanulók 1901-ben elégelték meg a viszonyokat, s több alkalommal megzavarták az előadást. Grüner nem volt egyezkedős természet: egyik alkalommal tíz egyetemista után becsukatta a kapukat, majd az előkészített biliárddákókkal embereivel együtt elpáholta a csapatot. A védők között volt a svéd Muldon, korának egyik legerősebb birkózó akrobatája, illetve annak tíz fős társulata – így a diákoknak nem sok esélye volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr288417792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása