A mi Erzsébetvárosunk

Király utca 11.

2015. április 04. - amier

A házat 1812-ben idősebb Prandtner József ezüstműves terveztette és építtette meg Pollack Mihállyal. Az épület homlokzatán látható 10 darab biedermeier stílusú dombor- művet Dunaiszky Lőrinc faragta ki. Az ablakmélyedésekben látható puttók a megrendelő mesterségét dicsérik. Éveken át üzletek portálja takarta el a buzgólkodó puttókat, meg is rongálódtak, de immár mind a tíz panel a helyén van – másolatban. Mert az eredeti falképeket a Kiscelli Múzeumba mentették.

kiraly11-1.jpg

kiraly11-2.jpg

Az udvarban működő ötvös-üzem mellett működött Löwy Artúr asztrahán gyapjú- és függönykereskedése (boltja Király utca 15. alatt volt) illetve Fleischmann Lipót kóser szalámi- és füstöltáru-gyára is (boltja Király utca 13. alatt volt). A ház tulajdonosa 1892-től Hirsch Jakab, 1902-től pedig Schmolka Manó volt. Ez utóbbi építtette a házra a harmadik emeletet 1905-ben. A ház földszintjén működött ekkoriban Emmerling Lajos valaha a híres-hírhedt Sauwirth (azaz a Disznógazda) mulató-kávéháza, amely arról volt nevezetes, hogy a kocsmáros mindig lekezelően és gorombán bánt a vendégeivel.

kiraly11-3.jpg

kiraly11-4.jpg

A Király utcai ház boltíves bejáratán át most már nem Sauwirthhez, hanem a Lakóterv Rt. irodáihoz jutunk el. De a külső, kiugró falfüleleten már új kép virít, a „TűzfalRehab Erzsébetvárosban” program keretein belül több nagyméretű falfelület és tűzfal újult meg a kerületben. A faldekorációk 2013 őszéig készültek el, a kezdeményezés második elkészült felülete a képen is látható Király utcai tűzfal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr177337914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása