A mi Erzsébetvárosunk

Király utca 41.

2015. április 16. - amier

A háromemeletes lakóházat Grossinger Lipót számára 1889/90-ben építették a német Schmahl Henrik tervei szerint (sokat dolgozott akkoriban Pesten a nagy fantáziájú mester, tőle származik a mór stílusú Uránia mozi meg a Párizsi udvar is). "Gótizáló romantikus”, mondják a leírások a házról.

kiraly41-1.jpg

kiraly41-2.jpg

Az épület földszintjén kapott helyet a különlegesen kialakított, Oetl Antal-féle öntöttvasból készült üzletportál, amely mögött eredetileg dr. Fodor Márton gyógyszerészete működött. Jelenleg egyedi műemléki védettséggel érintett ingatlan, mára már erősen megkopott homlokzatát a közelmúltban újították fel.

kiraly41-3.jpg

Nem is olyan rég még itt egy bútor-, lakástextil bolt volt, most ugyanott az utca egyik üdvöskéje, a Csipesz várja az óvatlanul betévedő vendégeket...

1904-ben Balló Ede festő lett a háztulajdonos, aki egyrészt a főiskolán tanított, másrészt pedig pompás technikával másolta a klasszikus mestereket, s e képeivel igen sokat keresett. Nem itt lakott, csak a házbért szedte be, ebből alapított 1917-ben szép pénzjutalommal járó díjat fiatal festők számára. A telken legkorábban egy 1846-ban Pollack Ágost építette kétemeletes lakóház állt. ezt 1855-ben bővítette ki Limburszky József. Ezt 1889-ben a tulajdonososok lebontatták, hogy helyet adjon az új bérháznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr457373940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása