A mi Erzsébetvárosunk

Rózsák tere 6. felújításáról [334.]

2023. június 07. - amier

Több éven keresztül tartó munka eredményeként befejeződött a Rózsák tere 6. sz. alatti ház felújítása – adta hírül a hónap legelején a kivitelező Facebook-oldalán. A kiemelt műemléki védettségű épület utcai és udvari homlokzatainak felújítását végezték el, a kapcsolt gerébtokos faablakok restaurálásra, ill. újragyártásra kerültek. A fényképek és tervrajzok alapján Igazán szép és igényes munkát végeztek!

rozsaka_tere6_2023a.jpg

Az egyemeletes, neoreneszánsz iskola 1875/76-ban Pucher József tervei szerint, saját kivitelezésében épült – a Rózsák tere felé néző főbejárattal és a Péterfy Sándor utca felé néző gazdasági bejárattal. Építtetője az Országos Kisdedóvó Egyesület volt. Első tervét felelős építőmesterként Ybl Miklós írta alá, de azt munkatársa és barátja, Ney Béla készítette el. Ez a terv, habár megkapta az építési engedélyt, nem valósult meg. Az egyesület új tervet készíttetett Pucher Józseffel; ezen az alaprajz alig módosult, a homlokzat viszont igen: a korábbitól eltérően franciás jellegű, a rizalitok manzárdtetős pavilonként jelennek meg. Amikor Pucher egy évtizeddel később új szárnnyal bővítette az épületet, az egymáshoz a tér sarkán L-alakban csatlakozó régi és új épületrész csuklópontján Louvre-tetős sarokpavilont épített.

(Érdemes az összes képet, tervrajzot nagy méretben megnézni a kivitelező fb-oldalán.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2418141516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása