A mi Erzsébetvárosunk

Király utca 15.

2015. április 03. - amier

A háromemeletes ún.: "Szelényi-ház" a Király utca és a Holló utca sarkán (Holló u. 16.) 1852-ben romantikus stílusban épült, Pollack Ágost tervezte gróf Szelényi József részére, udvarán ekkor állítottak fel egy márványból készült díszkutat is. A későbbi háztulajdonos Pejacsevics László gróf 1890-ben átalakíttatja az épületet Kirschenbaum Keresztély építő- mesterrel. A mára igen rossz állapotú épület műemléki feltárását 1973-ban végezték el, ekkor „bontották ki és tették láthatóvá” a ház hátsó frontján 1944-ben emelt gettófalat is.

kiraly15-2.jpg

kiraly15-3.jpg

kiraly15-4.jpg

A ház udvarán 1855-től, más források szerint, 1860-tól kezdett el működni a Blaue Katze, a Kék Macska mulató. Belépődíj és kabaréműsor volt a Kék Macskában, csupa német kuplé és burleszk. Hansi Reichsberg villámjelenete Budapesten, Prágában és Bécsben játszódott, de bájos arcocskák szerepeltetése végett fellépett benne Katicza, Boriska, Aranka és Irén. Mindet német lányok alakították. Viszont Grünbaum Henrik Vilmos jóképű, jó hangú fia, Baumann Károlyra szépítve a nevét, először énekelt itt kuplét magyarul. (Baumann lett a Kőmíves színészdinasztia ősatyja.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr987337472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása