A mi Erzsébetvárosunk

Király utca 53.

2015. június 09. - amier

1888-ban Rosenberg Sámuel megrendelésére Bukovics Gyula tervei alapján épült 3 eme- letes eklektikus lakóház az Akácfa utca (Akácfa u. 67.) sarkán. Három emeleten áthúzódó zárt sarokerkély, saroktorony, eredeti kapu és rács. Az épület Akácfa utcai frontján látható műemlék jellegű faportált Dormán és Füredi mesterek készítették 1892 és 1897 között.

kiraly53-1.jpg

kiraly53-2_1.jpg

A telken először Horcher János kereskedő megbízása alapján 1829-ben épült földszintes lakóház állt, amelyet Pollack Mihály tervezett és épített. 1866-ban Pflanzer József az épületet Limburszky Józseffel teljesen átalakíttatta. Ezt a házat 1886-ban bontatta le Rosenberg Sámuel bőrkereskedő, hogy itt építhesse fel új, háromemeletes bérházát.

kiraly53-3_1.jpg

Kevéssé ismert a nagyközönség előtt Bukovics Gyula (1841–1914) építész neve, bár több Andrássy úti palota tervezője, fő művének pedig a Kossuth téri Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületét tartják. Egyik alkotását, az Andrássy út 118. szám alatti historizáló villát a közelmúltban műemlékké nyilvánították – az újabb kutatások szerint pedig a Turán lévő Schossberger-kastélyt is ő tervezte, nem egykori munkaadója, Ybl Miklós, amint hitték.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr857527972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása