A mi Erzsébetvárosunk

Király utca 13. - Gozsdu-udvar

2015. április 03. - amier

Ezzel az épülettel kezdődnek a Gozsdu-házak. A mögötte sorakozó lakóházak hat udvarral 240 méter hosszúságban egészen a Dob utca 16-ig érnek. Ez az építészeti szempontból különleges megoldású házsor Czigler Győző műegyetemi tanár tervei alapján készült el 1902-ben. Erre a megoldásra azért volt szükség, hogy a keskeny utcai front mögötti mély telkeket jól kihasználja, s ezen kívül az épülő bérházak hátrányait kiküszöbölje, tágas, nyílt udvarokat, kényelmes, modern lakásokat nyerjen.

kiraly13-1.jpg

kiraly13-2.jpg

Ennek érdekében pavilon-rendszerűen építette meg a bérházakat. A Király utcai telekre 4 háromemeletes, a Dob utcai telekre pedig három kétemeletes pavilont tervezett. A föld- szintre 45 üzlethelyiséget épített, melyek összeköttetésben álltak az épületekkel, azaz a pavilonokkal.

kiraly13-8.jpg

kiraly13-3.jpg

kiraly13-4.jpg

Az épületet 2005 és 2008 között újították fel Komjáthy Attila, Sebők Péter és Hoffmann György terve alapján, amely keretén belül 120 lakást, 28 kereskedelmi és vendéglátó egy- séget alakítottak ki. A Holló utcai telkeken további 126 lakást, parkolóházat, valamint a pinceszinteken 98 férőhelyes parkolót és egy wellness centrum épült. Az átjáróház 60 ezer négyzetméteres komplexuma ma tizenegy épületet, két sétányt és hat udvart foglal magában. Jobbra a bejárat mellett bronztábla állít emléket Gozsdunak – három nyelven.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr297337042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása