A mi Erzsébetvárosunk

Városligeti fasor

2015. július 28. - amier

A középkorban a mai Király utca és Városligeti fasor vonalában húzódott a Pestre vezető egyik főút. A közlekedési folyosó helyes megválasztását jól jelzi, hogy csak az Andrássy út 1873-ban elkezdett kiépítése után szorult fokozatosan háttérbe. Egy 1811-es térkép tanúsága szerint a földutat már akkor fák szegélyezték, ezt II. József törvénye írta elő. Korábban hívták Stadtwaldchen Allénak, majd 1874-től 1921-ig mai nevén emlegették. A múlt században a holland Vilma királynő került a táblákra. A főrangot 1950-ben Gorkij váltotta fel, míg végül 1991-ben visszatértek korábbi nevére.

varosligeti_fasor.jpg

A fasor a Lövölde teret köti össze a Dózsa György úttal. A Városligeti fasor a XIX. század végén a jómódú polgároknak előbb nyári, majd végleges lakóhelye lett.

* 2000 óta bontásra került házak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr147551370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása