A mi Erzsébetvárosunk

Városligeti fasor 29.

2016. április 07. - amier

A fasorban nemcsak a kezdeti időkben, a XIX. század elején, de a későbbiekben, még a század végén is épültek – a villák mellet – nyaralók. 1895-ben Basch Gyula, a kor elismert életkép- és arcképfestője is itt építtetett nyaralót magának és családjának. Basch a nyaraló tervezésére az 1894-ben a Műcsarnok terveit készítő építészt, Schickedanz Albertet kérte fel. A kivitelezők Messner és Arndt voltak.

fasor29-1.jpg

Az egyemeletes, historizáló stílusú, manzárdtetős villa a fasor felé lodzsás terasszal fordul, bejárata oldalról nyílik. A földszinten ebédlő, úriszoba, hálószoba, boudoir, fürdő ruhatárral, szobalány- és szakácsnő-, az emeleten gyerekszobák, tanítószoba, fürdő (ruhatárral) és műterem kapott helyet. Mindezt két lépcsőház szolgálta ki. Az első emeleti műteremből belső lépcső vezetett a tetőtérbe, a műterem felső szintjére. Később, 1924-ben a kert mélyén a nyaralóhoz autógarázs is épült.

fasor29-2.jpg

Basch Gyula (1851-1928), aki többször is kiállított a Műcsarnokban, az I. világháború után nem festett többé, 1920-tól haláláig Badenben, a Lakatos-szanatóriumban élt. Halála után a Vágó testvérek által tervezett (azóta lebontott) Nemzeti Szalonban volt nagyszabású emlékkiállítása. A villát gyerekei örökölték: Andor, Gizella, Ida és Rudolf, akik már 1929-ben átalakításokba kezdtek. Ma a Basch család egykori villája a református egyházé, a Budapest-Fasori Református Kollégium óvodája működik benne 2007 óta.

***

Az egykori városliget 17. számú telek (mai cím Városligeti fasor 29. - Damjanich utca 34.) Három dob utcai (Damjanich utcai) határán korábban álló házról mindössze annyi biztos, hogy egy 1842-es, Diescher János jegyezte terv már átépítésre vonatkozott, tehát itt akkor már állt ház. Elképzelhető, hogy a szóban forgó épületet Franz Sellner lakatosmester építtette, aki 1839-1861 között volt a telek tulajdonosa. Ezt követően 1842 és 1864 között öt bővítési terv készült; mindig kicsit hozzátoldottak a már meglévő épülethez. Halácsy 1871-es térképén a Damjanich utcai határon végighúzódó, majd a liget felőli oldalon folytatódó L-alakú épület áll, mindez kb. a telek 1/3-án. Majd lényegében megbontatlan zöldfelület; a fasori határ előtt kis formázott kert látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr738575552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása