A mi Erzsébetvárosunk

Városligeti fasor 35/A

2015. július 28. - amier

A húszas évekre jellemző neobarokk stílusú magasföldszintes luxusvillát Weisz Samu és neje építtette 1925-ben, tervezője/kivitelezője azonban nem ismert. A kert mélyén álló, az előkert felé íves zárterkéllyel, a hátsó kert felé terasszal nyíló magasföldszintes villa – eltérően a fasori villák többségétől – neobarokk stílusú. A kör alakú előtérből nyíló tágas termek kialakítása, összes részlete főúri paloták pompájával vetekszik. Az intarziás ajtóktól a lakatosmunkákig itt minden egyedi iparművészeti alkotás.

fasor35a-4.jpg

fasor35a-2.jpg

A villa előtti kertben a Liget fáival egyidős platán – és az átalakított MÉMOSZ-székháztól 1999-ben áthozott építőmunkás szobra áll. A Lányi Dezső készítette (1929) Építőmunkás-szobor eredetileg az Építők székházának bejárati lépcsőjének tetején állt, a szakszervezet új helyre költözésével ide, a fasori villa kertjébe "költöztették". A villa jelenleg az Építő-, Fa- és Építőanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségéé.

fasor35a-3.jpg

A villa a ’30-as évek elején Iszakovics Adolf tulajdonában volt, 1931. október 17-én vásárolta; 44-ben elkobozták, a háború után rövid időre újra visszaszállt a család tulajdonába; Adolf fia, Iszakovics Miklós 1951-ben eladta a maga részét, mielőtt államosították volna. (A háború alatt német, később orosz hadiparancsnokság volt, 1952-től pedig az építőipari szakszervezetek székháza.)

***

Az egykori városligeti 20.21.22. számú 2 hold területű hármas telket (mai cím: Városligeti fasor 35.abc - Damjanich utca 40-42.) 1846-ban özv. Kubinyi Miklósné szül.: Nerkovich Juliannától 12.000 forintért Kasselik Ferenc építész (1795-1884) és neje, szül.: Simonyi Örzsébet. A telken már álltak épületek, ezek 1823 és 1835 között épülhettek, későbbi építkezésnek nem találni nyomát. Feltehető, hogy az építészi tevékenységtől lassan visszavonuló Kasselik megelégedett a korábban – talán Kubinyi Miklós által – építtetett házakkal, és mindent változatlanul hagyott. Az ingatlan 1912-ig volt a család tulajdonában, majd átkerült a Kasselik Ferenc és Erzsébet Alapítványba, 1922-ben az alapítvány kezelői osztatták meg és értékesítették az addig csaknem beépítetlen, több mint 2 holdas kertet. A fasor felé három telket alakítottak, a Damjanich utca felőli területen, mélyen benyúlva a telek belsejébe, épült a Damjanich utca 40. és 42. számú két nagy bérház.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr407659850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása