A mi Erzsébetvárosunk

Városligeti fasor 25/27.

2016. április 07. - amier

Az 1400 négyszögöl nagyságú telken még nem is olyan régen a Wellisch Alfréd tervezte és 1900-ra felépítette kétemeletes Pesti Izraelita Hitközség egykori alapítványi fiú árvaháza állt (az épületet Hajós Alfréd 1945 után teljesen átalakította). Ezt követően Molnár Péter (1925-2000) tervei szerint 1962-ben – mint MECHLABOR székházat – megint teljesen átalakították. Aztán 2008-ban a ház bontásra került, ma egy hatalmas parkoló működik a helyén, így aztán átlátni egészen a Damjanich utcai házakig…

fasor2527-1.jpg

fasor2527-2.jpg

Amikor 1945 után a jórészt katonai megrendelésre dolgozó Mechanikai Mérőműszerek Gyára / Mechanikai Labor (MECHLABOR) elnevezésű üzemet átköltöztették a Gorkij, azaz a mai Városligeti fasori épületbe, annak átalakítása abban az időben horribilis összeget, mintegy egymillió forintot emésztett fel. Az épület eredeti terveit meg kivonta a BM a Fővárosi tervtárból, ezeket a mai napig nem lehet megtalálni.

***

Az egykori Városliget 15. sz. telekre (mai cím: Városligeti fasor 25/27. - Damjanich utca 30.) vonatkozóan semmilyen építési terv nem találhatók. Halácsy 1871-es térképén a Damjanich utca felőli telekhatáron keskeny téglaépület - középen a két szárny között kapunyi szabad tér; a liget felőli határon, illetve a másik oldalon a szomszéd határtól kissé beljebb, csaknem szimmetrikusan elhelyezett két kis téglaépület, majd a középen szabadon állóan csaknem négyzet alakú nagyobb téglaház látható. E mögött kezdődik a fasorig folyamatos gondosan tervezett kert.

A 16. sz. telek (mai cím Városligeti fasor 25/27. - Damjanich utca 32.) Damjanich utca felőli telekhatárán egy földszintes lakóház és egy kerti pavilon állt, ezt Tabermann Lajos építtette 1857-ben Hild Károly építőmesterrel. Halácsy 1871-es térképén a telek Damja- nich utcai határán – arra merőlegesen álló – keskeny, viszonylag hosszú téglaépület látható. Négy kis faépület látszik még a teleknek ezen a felén, a kert itt sima zöldfelület, középen úttal megosztva; csak a fasor felőli térfélen van gondosabban alakítva.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr298575638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása