A mi Erzsébetvárosunk

Városligeti fasor 9/11.

2016. április 24. - amier

Az összevont telken két szanatórium áll, illetve állt. A 9. szám alatt dr. Herzl Manó egyetemi magántanár nyitotta meg 1897-ben belgyógyászati, sebészeti és nőgyógyászati Fasor szanatóriumát, mely 1894-1903 között épült Gresham palotát is jegyző Quittner Zsigmond tervei szerint. A kivitelező Mann József volt.

fasor9-1.jpg

fasor9-3.jpg

Quittner Zsigmond terveit 1893. október 26-án engedélyezte a Fővárosi Tanács. Ezen az épületen olyan mértékben kapott szerepet a barokk formavilág, hogy azt méltán sorol- hatjuk be a neobarokk építészet körébe. A jómódú betegek fogadására épült, a kert felé óriási terasszal forduló szanatórium eredetileg kétemeletes volt. Mai látványát azonban silány harmadik emelet, durva hozzáépítések rontják. Keresztboltozattal fedett stukkódíszes bejárata, fogadótere és lépcsőháza elhagyatottan is nagyvonalú. A belső terek reprezentatív jellegét bronz oszlopfejezetű márványoszlopok, bábos- és míves kovácsoltvas korlát, maratott üvegtáblák határozzák meg. 

fasor9-2.jpg

fasor9-4.jpg

Megjegyzendő, hogy amikor Herzl Manó a szomszédos telekre 1911/13-ban épülő Árkay Aladár-féle református templom terveit megismerte arra kérte az építészt, hogy a templom ne az eredeti elrendezésben, hanem annak tükörképben épüljön meg. Kérését a templom befejezéséhez hiányzó, a költségek közel egyharmadát kitevő 33 ezer korona felajánlásával nyomatékosította. Így aztán a Herzl-szanatórium közvetlen szomszédságában a parókia jóval kisebb tömegű épülete került.

A 11. számú telekre Glück János építtetett 1886/87-ben egy egyemeletes vízgyógy- intézetet Vezelka Venanto építőmesterrel, az emelet már Glück Ignác megrendelésére 1894-ben került a házra, melyet két évvel később 1996-ban még jelentősen kibővíttetett. Ekkor már Hidegvíz Gyógyintézet, majd Therapia Szanatórium néven működött.

fasor9_11-2.jpg

A fasor páratlan oldalán már a 1880-as évek végétől megjelentek a „középületek”. A Dózsa György út sarki telekre épült Weber Antal terve szerint Batizfalvi Sámuel gyógyintézete, az itteni 11. számú telekre a Glück-féle szanatórium, a 13. számúra a Grünwald-szanatórium, a 9. számúra a Herzl-szanatórium épült. Ez utóbbiakat összevonva létesült 1945 után a fasorban a BM Korvin Ottó Kórház. Ezt, illetve utódját 2007-ben zárták be és ürítették ki, azóta az épületek elhagyottan állnak. Egy 2012-es döntés értelmében itt alakítják majd ki az Országos Bírósági Hivatalt. (A 9/13. sz. telken tizenkét, részben egymáshoz kapcsolódó épület áll. Összes nettó szintterületük 25.452 négyzetméter.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr248659706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása