A mi Erzsébetvárosunk

Városligeti fasor 47.

2016. március 24. - amier

A Városligeti fasor a századforduló elején vált elegáns, polgári negyeddé, ahol az egyik legkorábban épült nyaraló Kőrössy Albert Kálmán saját villája, melyet 1899-ben tervezett az építész, s 1900-ra készült el. Az egyemeletes szecessziós épület homlokzata növényi ornamensekben gazdag, kivételes szépségű vakolatarchitektúra jellemzi.

fasor47-1.jpg

fasor47-2.jpg

Egyedi ablakformái különlegessé teszik a főhomlokzatot. Az épület homlokzatának másik különlegessége a főtengelyt lezáró íves oromzat, melyben gipszdombormű foglal helyet a művészetek, vagyis a Festészet, Szobrászat és Építészet allegorikus figuráival bemutatva.

fasor47-3.jpg

fasor47-4.jpg

A villa egyik legszebb részlete a lépcsőcsarnok feltételezhetően Róth Miksa tervezte színes üvegablaka. Szintén a villa egységes stílusát tükrözi a (talán Jungfer Gyula műhelyéből származó) virágdíszes kovácsoltvas kerítés- és kapurács. A Kőrössy-villa jelenleg – ahogy igen sok más villa ma a szomszédos Klösz-villával együtt (Városligeti fasor 49.) a Resonator Kft. tulajdonában lévő bér-irodaház.

fasor47-5.jpg

Kőrössy Albert Kálmán (1869-1955) építészeti tanulmányait Budapesten, a Műegyetemen kezdte, Párizsban az École des Beaux Arts-on folytatta, és Münchenben, Friedrich von Thiersch tanítványaként fejezte be. Bár sikeres építésznek számított, és a szecesszió jegyében szebbnél szebb lakóházakat, iskolaépületeket, üzleteket tervezett (elsősorban a Belvárosban, a Teréz- és az Erzsébetvárosban, de Budán is), az I. világháború, ahogy több más építész pályáját, az övét is megtörte. Legutolsó tervezése – a Dayka-villa volt a Benczúr utcában – 1913-ban készült el. Ezt követően nem tervezett többé, törvényhatósági tisztviselőként dolgozott a fővárosnál.

***

Az egykori városligeti 28. számú telket (mai cím: Városligeti fasor 47., Damjanich utca 54.) 1800-ban Georg Müller és felesége, Katharina született Unger 113 Ft-ért vették, 1822-ben örökölte meg Catharina leányuk, Johannes Hudetz felesége, aki azt csak 1859-ben adta el. Ezt követően 1859-ben Schöberl Emanuel (Manó) megvette a telket és 1859-1863 között egy földszintes lakóházat építtetett rá. Halácsy 1871-es térképe szerint a telek Damjanich utcai határán állt a J-alakú épület, melynek hosszabb szára a város felé, egészen rövid az udvari szárny pedig a liget felé nézett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr878523480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása