A mi Erzsébetvárosunk

Városligeti fasor 17. - templom

2016. április 07. - amier

Az egytornyú, részben téglaburkolatos, kőtagozatos evangélikus templom és a mellette lévő gimnázium tervezője/kivitelezője az a Petz Samu műegyetemi tanár volt, aki valamikor maga is az intézményben tanult. A templom a gimnáziumnál egy évvel később, 1905-ben épült fel neogótikus stílusban, bejárata fölött Róth Miksa mozaikja látható, balra az épületen egy dombormű pedig a II. világháború áldozatainak állít emléket.

fasor17-1.jpg

fasor17-2.jpg

Érdemes a templomot belülről is szemügyre venni: az oltárt, a szószéket és a keresztelő- medencét Kauser Jakab faragta, az oltárkép Benczúr Gyula alkotása, a kereszt Petz Ármin munkája. Az ablakokat szintén Róth Miksa készítette, aki a fasori templom ablakait a legjelentősebb művei között említette meg könyvében.

fasor17-4.jpg

fasor17-5.jpg

A telket Johann Georg Eger kávéstól, Pollack Mihály apósától 1810-ben vette meg Appl József özvegye. Tőle 1825-ben két gyermeke örökölte, akik megosztatták a telket, [ifj.] Appl József és felesége örökölte a fasori 600 négyszögölt, a telek Három dob utcai felét Kaest Mihály és felesége Appl Terézia kapta. (Ez volt az első telekmegosztás a fasorban.) A fasori telekrészt az 1855-ben elhunyt Appl József hét örököse adta el 1862-ben Török József gyógyszerésznek, majd 1864-ben Rácz Pál és neje Papp Verona vásárolták meg az ingatlant, ők 1871-ig birtokolták a telket. Ekkor azt Förster János kádármester vásárolta meg, majd özv. Török Istvánné lett a tulajdonos. A Halácsy-féle térképeken a városligeti 13. sz. telken (mai cím: Városligeti fasor 17/21. - Damjanich utca 28/a) szereplő épületek tervekkel bizonyíthatóan 1863 és 1867 között épültek, építtetőjük Rácz Pál volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr258576126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása