A mi Erzsébetvárosunk

Városligeti fasor 23.

2016. április 07. - amier

Schwartz Izidor üvegnagykereskedő, üveggyáros megrendelésére 1902 és 1903 között épült, Vidor Emil tervezte kétemeletes szecessziós villa. Az építő/kivitelezők Kondor és Feledi voltak. A villa kiemelt földszinttel, erőteljesen tagolt aszimmetrikus tömeg- és homlokzatalakítással épült, szintenként egy-egy nagypolgári lakással. 

fasor23-1.jpg

Jellegzetessége az íves zárterkély, a rusztikus kőburkolat, a homlokzatok, a kovácsoltvas korlátok és a színes lépcsőházi üvegablakok növényi díszítése. Az eredeti kerítésből megmaradt az életfa jellegű kovácsoltvas kapuzat, a villa mögött a tágas kert. Az eredetileg hosszú időn át itt működő lakásóvoda 2003-ban szűnt meg, a gyerekek a Rózsa utca 32. szám alatt megnyílt Csicsergô Óvodába kerültek.

fasor23-2.jpg

A Schwartz-család Schwartz Adolf és fiai néven 1884-ben alapított gyárat Pálfalván, ez volt az első magyar kézi gyártású síküveggyár Magyarországon. Schwartz Adolf (1827-1915) három fia (Izidor, Antal, és Imre) egymás közelében épített villát, ketten itt, a Városligeti fasor erzsébetvárosi oldalán. Mindkét villában ma is él a család egy-egy leszármazottja. 

***

Az egykori 14. számú, 1200 négyszögöles telket (mai cím: Városligeti fasor 23. - Damjanich utca 28/b) először Franz Xaver Mayerffy (1776-1845) budai serfőző mester vette meg 1800-ban és 1832-ben adta el tulajdonát (az ő neve, mint fő lövészmester még megjelent 1838-ban a lövészegylet telekvásárlásakor). Ezt követően Kraszt Mihály kereskedő, majd 1844-ig özvegye, szül.: Appl Teréz bírtokában volt az ingatlan. 1844-ben az özvegy eladta tulajdonát Buth Sándornak, aki 1845-ben Kasselik Ferenccel építtetett egy földszintes villát az ingatlanra. 1868-ban Török István ennek bővítésére kért engedélyt, a Halácsy-féle térképen a Három dob utcai (Damjanich utcai) határ közelében áll egy épület, ha az a Buth-ház, akkor a méretbe belefér, hogy azt toldották meg. Körülötte üres udvar látható, majd következik a szépen osztott kert egészen a fasorig.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr18575808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása