A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 28/B

2015. június 26. - amier

Az 1897/98-ban épült háromemeletes neobarokk bérház rendkívüli módon hasonlít a szomszédos, 28/A szám alatti lakóházra. Nem véletlenül, ugyanis ugyanakkor épült, mint szomszédja, és a kivitelező építőmester Örömy József, sőt a megrendelő Freiberger Sámuel is ugyanaz volt. A ház homlokzatán lényegében ugyanazt a megoldást látjuk, mint a Damjanich utca 28/A számú házén.

dami28b-1.jpg

dami28b-2.jpg

Az első emeleti ablakok gazdagon barokkos szemöldökmezője és szemöldökpárkánya révén a hangsúly erre az emeletre került. 1898-tól 1901-ig itt működött a Középiparta- nodából kifejlődött Budapesti Magyar Királyi Állami Felső Építő Ipariskola.

Megjegyzendő, hogy Örömy József építőmesterként nem csak kivitelezője, de tervezője is volt több bérháznak, melynek tervein aláírását látjuk. A szokványos fővárosi bérházak átlagánál jobb színvonalat mutató épületek között említhetjük ezt a bérházát is, melynek nagy nyílásokkal tagolt homlokzata elegáns jelleget kölcsönöz.

***

Az egykori 14. számú, 1200 négyszögöles telket (mai cím: Városligeti fasor 23. - Damjanich utca 28/b) először Franz Xaver Mayerffy (1776-1845) budai serfőző mester vette meg 1800-ban és 1832-ben adta el tulajdonát (az ő neve, mint fő lövészmester még megjelent 1838-ban a lövészegylet telekvásárlásakor). Ezt követően Kraszt Mihály kereskedő, majd 1844-ig özvegye, szül.: Appl Teréz bírtokában volt az ingatlan. 1844-ben az özvegy eladta tulajdonát Buth Sándornak, aki 1845-ben Kasselik Ferenccel építtetett egy földszintes villát az ingatlanra. 1868-ban Török István ennek bővítésére kért engedélyt, a Halácsy-féle térképen a Három dob utcai (Damjanich utcai) határ közelében áll egy épület, ha az a Buth-ház, akkor a méretbe belefér, hogy azt toldották meg. Körülötte üres udvar látható, majd következik a szépen osztott kert egészen a fasorig.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr847574088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása