A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 28/A

2015. június 26. - amier

1897/98-ban Freiberger Sámuel nagykereskedő megrendelésére Örömy József építőmester építette háromemeletes neobarokk bérház. Tágas, nagy nyílásokkal tagolt elegáns homlokzat, gazdagon barokkos szemöldökmező és szemöldökpárkány. A ház falán Gyóni Géza emléktáblája látható, a következő szöveggel: „Ebben a házban lakott 1908-1909 között Gyóni Géza, a világháború Szibériában elhunyt legnagyobb költője. A ház falán az ő emléktáblája látható, melyet a Gyóni Géza Irodalmi Társaság állított.”

dami28a-1.jpg

Megjegyzendő, hogy Örömy József építőmesterként nem csak kivitelezője, de tervezője is volt több bérháznak, melynek tervein aláírását látjuk. A szokványos fővárosi bérházak átlagánál jobb színvonalat mutató épületek között említhetjük ezt és a szomszédban ugyanekkor felépült bérházát is.

***

A telket Johann Georg Eger kávéstól, Pollack Mihály apósától 1810-ben vette meg Appl József özvegye. Tőle 1825-ben két gyermeke örökölte, akik megosztatták a telket, [ifj.] Appl József és felesége örökölte a fasori 600 négyszögölt, a telek Három dob utcai felét Kaest Mihály és felesége Appl Terézia kapta. (Ez volt az első telekmegosztás a fasorban.) A fasori telekrészt az 1855-ben elhunyt Appl József hét örököse adta el 1862-ben Török József gyógyszerésznek, majd 1864-ben Rácz Pál és neje Papp Verona vásárolták meg az ingatlant, ők 1871-ig birtokolták a telket. Ekkor azt Förster János kádármester vásárolta meg, majd özv. Török Istvánné lett a tulajdonos. A Halácsy-féle térképeken a városligeti 13. sz. telken (mai cím: Városligeti fasor 17/21. - Damjanich utca 28/a) szereplő épületek tervekkel bizonyíthatóan 1863 és 1867 között épültek, építtetőjük Rácz Pál volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr297574084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása