A mi Erzsébetvárosunk

Akácfa utca

2015. március 31. - amier

Nevét az ide telepített akácfákról, illetve a XVIII. században itt működő vendéglőről kapta. Az 1760-as években a Bobics és Jambricskó-féle kert, illetve háztelkek felosztása eredmé- nyezte az Akácfa utca Dohány és Dob utca közötti szakaszának megnyitását. A kertek további parcellázása vezetett a Dob utcától a Király utcáig tartó szakasz megnyitásához, ezt nevezték Kleine Akazien Gassenak. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1874-ben a régi nevet fenntartotta.

akacfa_utca01.jpg

A legrégibb akáctelepítések egyike erre a területre esik, hiszen már 1786-ban olyan sok és nagy fa volt ezen a homokos talajon, hogy utcát neveztek el az akácfáról, így 1786-tól az egész utcát Akazien Gassenak hívták. 1874-ben Akácfa utcára magyarosították a nevét. Ekkor már összekötötte a Rákóczi utat a Király utcával. (Az Akácfa utcára jellemző volt a XIX. század végén és a XX. század elején, hogy sokféle szakegylet, önképzőegylet és betegsegélyező egyesület helyezte el itt székhelyét.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr477224503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása