A mi Erzsébetvárosunk

Akácfa utca 30.

2015. augusztus 08. - amier

Az Akácfa és a Wesselényi utca (Wesselényi u. 36.) sarkán álló négyemeletes szecessziós sarokház tipikus budapesti bérház: kívül gazdagon díszített, belül egyszerű kialakítású. Az épületet Grill Richárd könyvkereskedő építtette Bálint Zoltán és Jámbor Lajos 1907-ben készült tervei alapján. Az elhelyezkedésénél és méreténél fogva kiemelkedő városképi szereppel bíró épület homlokzatai a hatalmas, szinte túlzó méretek ellenére is változatos és harmonikus képet mutatnak.

akacfa30-2.jpg

akacfa30-3.jpg

akacfa30-1.jpg

A nagyszabású homlokzatokon számos finom, gondosan tervezett és kivitelezett részletet – kaput (a kovácsoltvas kapu az Akácfa utca felé nyílik), ablakkereteket és stukkódíszeket – találunk. A ma is fellehető eredeti tervek alapján akár a földszinti üzletportálok is helyre- állíthatók lennének…

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr617246233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása