A mi Erzsébetvárosunk

Akácfa utca 38. - Kispipa

2015. augusztus 08. - amier

A historizáló stílusú, kétemeletes bérházat Moravetz József tervezte és építette 1893-ban Basel Salamon lisztkereskedö és neje, szül.: Náthán Sarolta részére. A II. világháborúban súlyos sérüléseket szenvedett épületet még az államosítás előtt helyreállították.

akacfa38-1.jpg

Homlokzatán figyelemre méltó az ablakpárkányok alatti indás díszítés, amelynek közepén az első tulajdonos vésett monogramja látható. Eredeti állapotukban maradtak fenn a főlépcsőház üveges ajtói, a pihenők padlóburkolata, valamint a kovácsoltvas korlátok.

akacfa38-2.jpg

A ház történetében fontos szerepet játszik a földszinti helyiségekben régóta folyamatosan működő Kispipa vendéglő, melynek leghíresebb vendége Seres Rezső volt. A Kispipa nevet korábban Karikás Mihály 1859-ben alapított üzlete viselte a belvárosi Szervita téren. Az Akácfa utcai utód hírnevét a 30-as évektől több mint két évtizeden át nem a konyha, hanem a zongorista adta: a „Szomorú vasárnap" és sok-sok más híres dal szerzője, Seress Rezső, aki többek között a kerület lakója is volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr297247981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sevylor 2022.12.27. 10:44:50

Seress Rezső a harmincas évektől közel két évtizedig a Kulacs étteremben működött, majd 1950 körül igazolt a Kispipába.
süti beállítások módosítása