A mi Erzsébetvárosunk

Akácfa utca 54.

2015. augusztus 09. - amier

Tomcsák János 1878-ben építtette fel a telekre – akkor még Külső Dob utca 4. szám címen – egyemeletes lakóházát. A Dob utca (Dob u. 48.) sarkán álló ingatlant 1893-ban vásárolta meg Paulheim József, aki egy évvel később 1894-ben felépítette ide 3 emeletes eklektikus lakóházát, Akácfa utca felé néző impozáns bejárattal. Azt még érdemes megjegyezni, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1892 és 1894 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

akacfa54-1.jpg

akacfa54-2.jpg

Ennek a háznak földszintjén működött valaha a Polgári Kávéház, a nagy túlélők egyike. Más kávéházak tönkrementek, újranyitottak, minden alkalommal nevet cseréltek, de ez maga volt az állandóság. Az 1912-es címjegyzékben már szerepel, mint Gruber József üzlete, és még 1923-ban is megvolt. A kávéházak 1942-es listáján is ott találjuk, sőt egészen 1944 őszéig nyitva tartott. Annak az évnek a karácsonyán azonban már merőben új szerephez jutott: a református egyház plakáton értesítette a gettó deszkakerítése mögé szorult híveket, hogy december 24-én, 25-én és 26-án délelőtt fél tízkor ünnepi isten- tiszteletet tart a Polgár kávéház helyiségeiben.

akacfa54-3.jpg

A ház Klauzál tér felé néző tűzfala a 2013-ban megújult, a „TűzfalRehab Erzsébetvárosban” program keretén belül a Neopaint Works festette meg az addig csupaszon álló falat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr767253743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása