A mi Erzsébetvárosunk

Akácfa utca 49.

2015. július 16. - amier

Szintén a Vásárcsarnokkal szemben helyezkedik el ez a romantikus-historizáló jegyeket mutató lakóház, mely eredeti formájában földszintes volt és 1838-ban Wurm József meg- rendelésére Pollack Mihály építette. 1868-ban közárverésen 13.005 Ft-ért Schütz Lajos és felsége vette meg, majd 1884-ben Schütz Lajos része feleségére és lányára, Schütz Saroltára száll, aki 1913-ban az egész ingatlant megörökölte. 1928-ban hagyaték révén negyed-negyed részben özv. Rónai Zsigmondnéra (szül. Wallenfeld Sarolta), Wallenfeld Terézre, Feleky Miklósnéra (szül. Wallenfeld Irén) és Feleky Ivánra szállt.

akacfa49-1.jpg

akacfa49-2.jpg

Az iratok beszámolnak arról is, hogy Schütz Lajos, korábban terézvárosi Steiner utcai lakos, 1868-ban vette meg a telket, és már 1869-ban engedélyt kért egy emeletes lakóház felépítésére Buzzy Bódog építőmester közreműködésével. 1870/71-ben a csatornát is bevezették, és a közcsatornához kötötték. 1870. március 23-án használatba vételi engedélyt kapott Schütz Lajos az épület jobbszárnyára, ahol a pinceszinten 1 szoba és konyha kapott helyet a házmester számára, a földszinten 7 szoba, 2 konyha, 2 éléskamra, 1 cselédszoba, az első emeleten pedig 5 szoba, 3 konyha, 1 cselédszoba és 2 éléskamra volt.

akacfa49-3.jpg

A ház belső udvarát U-alakban szárnyak fogják köre és szorosan összeépült a szomszédos, Akácfa utca 47. számú házzal. Mára az utcai homlokzata erősen rongálódott, az egykori gazdag díszítésú homlokzat elemei csak töredezetten tűnnek fel, az udvaron eredetileg álló egykori istállókat is átalakították, de a XIX. századi szénapadlás még megvan. 2012-ben itt nyílt meg – a Fogasház szomszédságában – a Fogas Kert.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr187253429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása