A mi Erzsébetvárosunk

Akácfa utca 43.

2015. április 02. - amier

Az ötemeletes bérház 1914-ben épült Dümmerling Ödön tervei alapján, az építtető Szabó Antalné volt. Aszimmetrikus kialakítású homlokzatát több szintet átfogó, szecessziós vakolatdíszű oromzatos zárterkély díszíti, közepén kiugró két részt csigavonalban végződő konzolok tartják, melyek alján egy-egy oroszlánfej látható. 2008-ban megújult az épület homlokzata és kapualja, ámde van képünk például az oroszlánfejek korábbi – siralmas – állapotáról is.

akac43-0.jpg

akac43-1.jpg

A felújítás előtt ugyanezek így néztek ki...

akac43-4.jpg

Az épület fontos tartozékai a burkolatok, az udvari világítóaknák cégjelzéses keretei, a lakások eredeti nyílászárói és azok vasrácsai, valamint a liftakna vasrácsa.

***

Dümmerling Ödön építész életműve még nem került feldolgozásra, neve kevéssé ismert a szakma számára is. Az Akácfa utcai lakóház mint Dümmerling életművének jelentős darabja, egyedi építészeti értékei és utcaképi szerepe okán egyedi műemlékként védendő.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr627248495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása