A mi Erzsébetvárosunk

Akácfa utca 32.

2015. augusztus 08. - amier

1894-ben Porzsolt Ernő tervei alapján épült kétemeletes lakóház. A negyed környező házaitól megjelenésében nagymértékben különböző épület a Fővárosi Szegény Gyermek- kert Egylet székháza és bérháza volt, melyet a Pesti Izraelita Hitközség építtetett. A jótékonysági egylet egyszerre 300 szegény és árva gyerekkel foglalkozott.

akacfa32-1a.jpg

akacfa32-2.jpg

akacfa32-4.jpg

A ház érdekessége, hogy a bejárati folyosó mindkét oldalán, két-két kagylóhéjjal díszített fülke található. A jobboldali fülke előtt egy oszlop áll, rajta hosszú ideig egy név és egy évszám állt: Bischitz Dávidné 1889.* Az épület ma lakóház és napközi otthonos óvoda. Míves kialakítású a kovácsoltvas kapu és lépcsőház is.

akacfa32-3.jpg

* Bischitz Dávidné Fischer Johanna (1829–1898), a Pesti Izraelita Nőegylet egyik első elnöknője 1873-tól haláláig állt az egylet élén, mely ebben az időben építette ki rendkívül korszerű szociális ellátórendszerét, melyet mintaértékűnek tekintettek a korszakban. Az intézmények egy része (anyaotthon, népkonyha) nem zsidók előtt is nyitva állt. A Bosznia megszállásánál megsebesült katonák ápolásáért 1879-ben Ferenc József császár koronás arany érdemkereszttel tüntette ki Bischitz Dávidnét, és nemességet adományozott neki és családjának. Szobrát itt, a Fővárosi Szegény Gyermekkert Egylet épületének kapualjának jobboldali fülkéjében avatták fel 1889. december 1–én, melyről a Vasárnapi Újság is beszámolt, fényképen is bemutatva a büsztöt. A korabeli tudósítások szerint a nőegylet elnökasszonyának kilenc évvel későbbi temetésén annyian voltak, mint előtte csak Kossuthén, s az egész város siratta. A kapualjból eltűnt szobor jelenleg a Magyar Zsidó Múzeum gyűjteményében van.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr487246357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása