A mi Erzsébetvárosunk

Még a csendrendeletről [21.]

2020. június 29. - amier

A lapok szerint minden idők legszigorúbb, az érintett lakók szerint meg Budapest legmegengedőbb csendrendelete jön a bulinegyedben.

Mint korábban írtuk, csütörtökön a képviselőtestület elfogadta a csendrendeletet. Ennek értelmében – pár kivételt leszámítva – az önkormányzat területén lévő üzletek éjfél és hajnali 6 óra között nem nyithatnak ki. Ma pedig megjelent minderről egy hosszabb cikk a HVG-n, Razziázó rendőrök, dühös vendéglátósok: bulinegyed csendrendelet után, turista- roham előtt címmel. Érdemes elolvasni.

bulinegyed_rendor1.jpg

Az intézkedés azt is előírja, hogy ha valakitől visszavonják az engedélyt, egy évig nem kaphat újat. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen be kell zárnia, de éjfél és reggel hat között nem lehet majd nyitva. (via HVG, fotó: Máté Péter)

A rendeletet tehát kihirdették. Különleges engedéllyel a benne foglaltaktól eltérően, azaz éjfél után is nyitva tarthatnak az engedélyt megkapó vendéglátóhelyeknek. A lakók most attól tartanak, hogy túlságosan könnyű lesz a "különleges engedélyeket" beszerezni, vi- szont nehezebb lesz betartatni a szabályokat és mindent ellenőrizni.

Márpedig ugye, minden szabály csak annyit ér, amennyit betartanak, illetve betartatnak belőle.

Payns

***

A rendelkezés lényege, hogy a Király utca - Erzsébet körút - Rákóczi út - Károly körút által határolt területén éjfél után csak bizonyos feltételek teljesítése esetén tarthatnak nyitva a szórakozóhelyek. Ezek a következők:

  • A hangrendszerükbe olyan eszközt kell kötniük, ami fizikailag megakadályozza, hogy  a hangosítás meghaladja az előírt maximumot.
  • A befogadóképességüktől függően speciális bejárati ajtórendszereket kell építeniük. A 100 fő alatti befogadóképességnél kötelező az automatikus ajtóbehúzó vagy a fotocellás ajtó, 100 és 150 fő között a zsilipes be- és kiléptető rendszer, 150 fölött pedig a zsilipen felül az online is elérhető forgalomszámláló.
  • Vállalniuk kell, hogy 22 és 8 óra között nem mozgatnak göngyölegeket, és hogy a vécéjükbe bárkit beengednek ingyen. 
  • Hogy minden elvárhatót megtesznek azért, hogy a vendégeik ne vigyék ki az utcára a szeszesitalokat és erről kihelyeznek egy tájékoztató táblát, és írásos tervet kell benyújtaniuk arról, hogy hogyan tervezik megakadályozni a piakihurcolást és milyen módon tervezik elősegíteni a közterület nyugalmát.
  • A nyitvatartási idejük alatt olyan személyt alkalmaznak, aki “tájékoztatást nyújt az Önkormányzat területén érvényes közösségi együttélés szabályairól, és egyéb, különösen az alkoholfogyasztással kapcsolatos szabályokról, valamint annak megsértésére vonatkozó jogkövetkezményekről”.
  •  Az üzletük előtti járdaszakaszt naponta legalább egyszer takarítják magasnyomású takarítógéppel, ha pedig társasházban vannak, akkor az ahhoz tartozó teljes járdaszakaszt ők takarítják az önkormányzat helyett.
  • Az összes ilyen takarításról képfelvételt készítenek és naplót vezetnek, és külön hulladékszállítási szerződést kötnek.
  •  Nem használnak egyszer használatos műanyagpoharakat, hanem a hely logójával ellátott poharakat vezetnek be.
  • Az 50 főnél többet befogadó helyek a fenti tájékoztatók mellett kifüggesztenek egy önkormányzati tájékoztatót is.
  • Az ajtókat-ablakokat zárva tartják, amíg szól a zene.

(Megj.: Londonban hasonló szabályozás van. Az önkormányzat pedig – nem ellenségként, de ragaszkodva a szabályok betartásához – folyamatosan ellenőrzi a vendéglátóhelyek működését, és akár az legelső alkalommal is azonnal bezárhatják azt a helyet, ahol szabálytalanságot találnak.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3815973768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása