A mi Erzsébetvárosunk

Sunnyogók [342.]

Éjféli záróra: elkaszálva.

2023. július 09. - amier

Kedden rendkívüli ülést tartott a képviselő testület; csak két napirendi pont volt. Az első (a fontosabb) Belső-Erzsébetváros szórakozó- és vendéglátóhelyeinek éjszakai nyitvatar- tási rendjéről szóló 25/2020. (VI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról szólt. A Garai Dóra javaslata megközelítőleg kétszáz 24 és 6 óra között is nyitvatartó szórakozóhely éjfél utáni működését korlátozta volna. (Az ülés megnézhető az Önkormányzati TV-n.)

testulei20230704.jpg

A testület — 5 tartózkodás és 5 igen szavazattal — elutasította az előterjesztést. Mindez történt úgy, hogy a tartózkodók korábban a záróra ígéretével kampányoltak. Ugyanakkor az is sajátos bájt ad az eseménynek, hogy a Fidesz képviselői — miután nem ők alkotják már a többséget az önkormányzatban — hirtelen zárórapártiak lettek… De szép is ez!

Mindenki tudja, mi is az a tartózkodás*, de hazánkban elterjedt ennek "gyönge nem" meghatározása. Ez azt jelenti, hogy jogilag pont olyan, mint egy "nem" szavazat, de a képviselő hivatkozhat arra, hogy ő egyáltalán nem szavazott nemmel: ő tartózkodott. Döntéshozatalunk "magyaros" rendjének lényege a sunnyogás. (via F.U.)

Megj.: Devosa Gábor, Molnár István és Ujvári-Kövér Mónika nyaralnak, ezt már jóval korábban, hetekkel ezelőtt bejelentették.

*A tartózkodás eredetileg a képviseleti demokrácia alapvető jogintézménye: azt a szándékot fejezi ki, hogy a képviselő részt akar venni a döntésben, de az ambivalens szempontokat összevetve egyik álláspont mellett sem tudja magát elkötelezni — vagy csak egyszerűen nem ért hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4518163554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása